יש מי שעובדים מהבית, יש מי שעובדים במתכונת היברידית גם מהבית וגם ממקום העבודה, ויש מי שעובדים רק מחוץ לבית, אך בכל זאת צריכים בביתם פינה קטנה, לנהל בה ניירת. כך או כך או כך, היום זה כבר ברור: תכנון מרחב העבודה הביתי, אינו דבר שעושים כלאחר יד, אלא זהו נושא שמצריך תכנון ממשי, לשימוש ארוך טווח.
מחקרים רבים מראים, שתכנון נכון של סביבת עבודה, תורם ל-well being שלנו (שְׁלוֹמוּת בעברית), ולפיכך גם משפר את התפוקה שלנו.
אז איך ניגשים לתכנון נכון? פשוט מאוד, בעזרת מתודה!
הנה 10 הצעדים שיבטיחו תכנון איכותי למרחב העבודה הביתי:
ראשון ראשון: פרוגרמה
כל פרוייקט עיצובי, גדול כקטן, מתחיל בהכנת 'פרוגרמה'. פרוגרמה היא, בעצם, מערך כל העקרונות, שיהוו בסיס לתכנון. להכנת הפרוגרמה, נדרש לסוגיות הבאות:
מאפייני החלל: למדוד את הבאים: מהם מימדיו (אורך, רוחב, גובה)? היכן ממוקמים הפתחים (דלתות וחלונות)?האם יש מאפיינים מיוחדים, כדוגמת עמודים או נישות?
רשימת צרכים: מה צריך שהחלל יאפשר לנו לעשות? למשל: האם רק ניהול ניירת ביתית או ביצוע משימות מיוחדות כמו תפירה או שרטוט?
ככל שרשימת הצרכים תהייה יותר מקיפה ומדוייקת, כך התכנון יהיה איכותי יותר וישרת אותנו טוב יותר.
מה הציוד שיש למקם בחלל: יש לערוך רשימת ציוד מקיפה, שתכלול הכל: ריהוט, ציוד אלקטרוני, כגון: מחשב, מסכים ומדפסת, ספרים או ספרות מקצועית, ציוד מקצועי (למשל, אני כמעצבת משתמשת בדוגמאות של חומרים ובמניפות גוון), כלי כתיבה וכו'. בקיצור: הכל עד לסיכה המשרדית.
תקציב: חשוב להגדיר מראש מהו התקציב איתו עובדים. זה יסייע להבין מה ניתן לבצע ומה לא, וגם יעזור למנוע חריגות בתקציב.
תחושות: איך נרצה להרגיש במרחב העבודה שלנו? השאלה מתייחסת יותר לשפה העיצובית (למשל: סגנון מודרני או כפרי), לצבעוניות של החלל ולאג'נדות שחשובות לנו (למשל: קיימות). אם עובדים ללא מעצבת, מומלץ להעזר ב-pinterest, להגדרת הסגנון הרצוי.
צעד שני, מיקום מרחב העבודה בבית
Location location location – שלוש המילים הכי חשובות בעולם הנדל"ן!
בשלב זה, עלינו להחליט האם ברצוננו בחדר ייעודי, כלומר ממש להקדיש חדר בבית לטובת מרחב העבודה או לחילופין לנצל חלל של פינות בבית, שאינן בשימוש, למשל: פינת עבודה החבוייה בתוך ארון או מתחת לחלל מדרגות.
חדר או פינה, כשאנו באים למקם את מרחב עבודה בבית, עלינו לחשוב על סוגיות כגון: פרטיות, כמות רעש, ואור טבעי. שאלו את עצמכם: האם רוצים להיות בלב ההתרחשות, למשל, כדי לשמור על קשר עין עם ילדים או דווקא בפינה מרוחקת ופרטית, למשל, כדי לערוך שיחות זום?
צעד שלישי, בחירת פרטי ריהוט וקביעת מימדיהם
ראשית, יש להחליט לאיזה פרטי ריהוט נזדקק, ומה יהיו מימדיהם, כך שיתאימו לצרכים שלנו. כך, למשל, שולחן של אדריכלית שעובדת עם גרמושקות, שונה משולחן של כותב תוכן, שזקוק רק ללפטופ.
שאלות נוספות שכדאי לשאול את עצמנו הן:
האם אנו עובדים עם מסך מחשב אחד או עם שניים (או אולי שלושה)?
האם אנו זקוקים לציוד נוסף לצידנו? אם כן, אולי כדאי לשקול שולחן עם שלוחת צד.
האם אנו מקבלים לקוחות בבית? אם כן, הרי שיש צורך בשולחן שניתן לשבת מולו ואולי גם עם סינר צניעות.
האם אנו זקוקים לרהיטי אחסון נוספים, כגון: ספרייה, ארון או שידה? ועל נושא האחסון עוד יורחב בהמשך.
צעד רביעי, העמדת ריהוט בחלל
אחרי שהבנו לאיזה פרטי ריהוט אנו זקוקים, כעת יש למקם אותם בחלל. לשם כך, יש כמה פרמטרים שעלינו להתחשב בהם:
תשתיות קיימות: היכן יש שקעים של חשמל ותקשורת? אולי נצטרך למקם את השולחן ואת הציוד האלקטרוני בסמיכות אליהם.
ניצול מיטבי של המרחב: איך להעמיד את כל הריהוט והציוד, כך שגם יהיה נח לשימוש וגם ישמור על תחושת המרחב בחלל.
פסיכולגיה והרגשה: האם אנו מעדיפים לשבת עם הפנים אל הקיר או דווקא עם הגב לקיר והפנים אל מרכז החלל? והאם אנו רוצים לשבת מול חלון? מדובר בהעדפה אישית מאוד, ומה שנח לאחד עלול להיות מסיח הדעת של האחר. אם אינכם יודעים מהי ההעדפה שלכם, פשוט עירכו ניסוי – נסו לשבת במיקומים שונים בחלל, ובידקו מה הכי נח ונכון עבורכם.
התנהגות והרגלים: מיקום מכוון ואסטרטגי של ריהוט ואביזרים, יכול לסייע לכם בשמירה על הרגלים שאתם רוצים לקיים. למשל, ניתן למקם את המדפסת כך שתהיה ממש בהישג יד, כך שלא תצטרכו לקום בכל פעם שמדפיסים, ובכך לחסוך זמן עבודה. לעומת זאת, אולי אתם דווקא רוצים לעודד את עצמכם לקום מידי פעם משולחן העבודה? במקרה כזה, הצבת המדפסת במיקום מרוחק יותר, תהיה מועילה.
לאחר שבחנתם והגדרתם את כל הפרמטרים, שלעיל, הגיעה העת למקם את הריהוט בחלל. מומלץ להכין שרטוט של החלל, בקנה מידה, וכן איורים של הריהוט שיש למקם, אף הם בקנה מידה, ו'לשחק' עם אפשרויות שונות על הדף. זה הרבה יותר קל מלגרור רהיטים ברחבי החדר.
צעד חמישי, ארגונומיה (-הנדסת אנוש)
ארגונומיה היא תחום שעוסק בהתאמת הסביבה לבני האדם. מחקרים מראים, ששימוש בריהוט ארגונומי, כלומר כזה שמותאם לגוף שלנו, שומר עלינו מפני פציעות, מסייע במניעת מחלות ומשפר את פריון העבודה שלנו.
כיוון שאנו יושבים שעות ארוכות אל שולחן העבודה, חשוב שנשקיע ברהיטים איכותיים, הניתנים להתאמה אישית. בעיקר חשוב לתת את הדעת לתמיכה ראויה לגב ולהתאמה בין גובה הכיסא לגובה השולחן. לגבי התאמת הגבהים, לרוב מקובל לדבר על הפרש של כ-30 ס"מ בין גובה המושב לגובה השולחן, אבל בישיבה כל כך ממושכת, חשובה התאמה מדוייקת, ולכן מומלץ כיסא שיכול להתכוונן לפי מידות הגוף ומומלץ גם הדום מתכוונן.
צעד שישי, אחסון
Cluttered desk cluttered mind אומר הפתגם המפורסם. אמנם נוכח האימרה הזו, אלברט איינשטיין תהה בהלצה מה אומר שולחן ריק על המח שלנו, אבל ביננו? השולחן לא צריך להיות ריק, אלא רק מסודר.
לחלל מסודר שני יתרונות בולטים:
סדר, לא רק שהינו אסתטי, אלא שהוא גם מפחית את העומס הויזואלי בחלל, עומס שעלול להסיח את דעתנו, ואכן מחקרים מראים שבלאגן מגביר סטרס!
בנוסף, סדר תורם ליעילות שלנו: ראשית, כשיודעים היכן כל דבר נמצא חוסכים זמן על חיפוש ועל רכישה חוזרת של מוצרים שלא מוצאים. שנית, כשמסודר ניתן לגשת מיד לעבודה ולא לבזבז זמן על פינוי איזור העבודה תחילה; מצב, שאצל אחדים מאיתנו, גם עלול למנוע התחלת עבודה כלל.
צעד שביעי, תאורה
תאורה טובה היא חיונית להפחתת המאמץ של העיניים וליצירת סביבת עבודה תומכת.
תאורה טבעית טובה היא אידיאלית, ורצוי להתחשב בה בעת העמדת הריהוט בחלל, אבל, בנוסף אליה, יש לדאוג גם למקורות תאורה מלאכותיים: הן תאורה כללית לחלל (תאורת התמצאות) והן תאורת משימה, מעל איזור העבודה. וכן, הדברים אמורים גם בעבודה מול מסך מחשב, מה גם שלפנים מוארות יש יתרונות בשיחת זום.
בשוק קיימים פתרונות רבים לתאורת איזור שולחן העבודה: גופי תאורה התלויים מהתקרה או מהקיר, מנורה שולחנית או אפילו תאורה ניידת המתחברת בקליפס למסך.
עוד על תכנון תאורה לבית, תוכלו לקרוא כאן.
צעד שמיני, צבעים
הגענו לחלק היפה – בחירת פלטת צבעים לחלל!
בחירת הצבעים היא פועל יוצא של טעם אישי וסגנון עיצובי, אך חשוב לדעת, שלבחירת הצבעים יש השפעה לא רק על הנראות והאווירה בחלל, אלא גם על הפיזיולוגיה שלנו ועל מצבנו הרגשי. מחקרים מראים שצבעים יכולים להעלות או להוריד את הדופק ואת לחץ הדם שלנו, לעורר או לדכא תאבון, לעזור לנו להתרכז או לגרום לנו להיות פזיזים, והם אפילו יכולים להשפיע על החשק מיני שלנו.
אם אתם סקרנים ללמוד עוד על צבע, אתם מוזמנים להגיע להרצאה שלי "סודות הצבע – 50 גוונים של אשלייה" (עיקבו אחרי ברשתות החברתיות לקבלת עדכונים לגבי מועדים), אך כאן אסכם ואומר, שכשמדובר בצבעים, מינון היא מילת המפתח.
מינון יתר של צבע מסויים, עלול להשפיע על היכולת הקוגניטיבית שלנו ועל היכולת שלנו לבצע מטלות בצורה יעילה ושקולה. לכן, אם אינכם נעזרים באשת מקצוע, ההמלצה שלי היא לבחור בפלטת צבעים ניטרלית, ולהוסיף הדגשים מדודים של צבע, על פי טעמכם וסגנון החלל.
צעד תשיעי, שילוב צמחייה
מחקרים שנעשו לאחרונה על נושא ה-Well being (שְׁלוֹמוּת), אותו הזכרתי בתחילת המאמר, מדברים, בהקשר התכנוני-עיצובי, על 3 רכיבים עיקריים: אור טבעי, אויר צח וצמחייה.
בעוד ששני הרכיבים הראשונים, אור טבעי ואוויר צח, תלויים בעיקר בגורמים חיצוניים, הרי שצמחייה כל אחד מאיתנו יכול להכניס הביתה. אני אוהבת לשלב בעיצובים שלי, וגם בבית ובסטודיו הפרטיים שלי, שני צמחים יפי מראה וקלי תחזוקה:
סנסיווריה, שהיא אחד מעשרת הצמחים מומלצי נאס"א (כן, סוכנות החלל האמריקאית!), בשל תכונות טיהור האוויר שלה, ופיקוס כינורי, יקיר ליבן של מעצבות הפנים, בשל צורתו האדריכלית המיוחדת.
אחרון אחרון חביב, צעד עשירי, נגיעה אישית להשראה
היפכו את מרחב העבודה שלכם, לחלל שמעורר בכם השראה, על ידי שילוב פריטים שמדרבנים אתכם להצליח או שפשוט עושים לכם טוב על הלב. הוסיפו תמונות, משפטי השראה או לוח מטרות. כי מה שנמצא מול העיניים, נשאר קרוב ללב.
מלאי השראה ומוטיבציה להתחיל? מוזמנים לשתף בתגובות בהתלבטויות וכמובן בתמונות של התוצאה הסופית.
זקוקים לעזרה של אשת מקצוע? אל תהססו והשאירו פרטים בטופס שבתחתית העמוד.
עבודה נעימה!
מיכל