אנו, בני האדם, נוהגים לרכז את פעילות השינה שלנו במיקום יחיד, שזכה בעברית לכינוי ההולם 'חדר שינה'. על מנת להבטיח שנזכה בחדר זה לשינה ערבה, כדאי לשמור על שני עקרונות על מנחים:
- שחדר השינה יגרום לנו להרגיש נינוחים ובטוחים.
- שחדר השינה יתאים לצרכים שלנו.
דברים שכדאי לתת עליהם את הדעת כבר בשלב התכנון:
1. ייחוד פעילויות
נשאף לייחד את חדר השינה, לשינה, מבלי לערבב בו פעילויות נוספות. זה אומר ללא פינת עבודה, ללא מתקני כושר ובקרב קהל הולך וגדל – גם ללא מסכי טלויזיה.
2. קביעת גודל ומיקום פרטי הריהוט הגדולים – מיטה ואחסון:
מיטה
מיקום המיטה ייקבע בהתחשב במיקום הפתחים בחלל, קרי חלונות ודלתות. למשל: מרחק מספק מדלת הכניסה לחדר, שיקנה תחושת מרחב בעת הכניסה לחדר וכן יספק מידה מסויימת של פרטיות למי שנמצא במיטה, ושמירה על גישה נוחה לתפעול חלונות.
בנוסף, יש להקפיד על מרווח של מינימום 60 ס"מ (ורצוי יותר!) משני צידי המיטה, על מנת לאפשר גישה נוחה אליה וממנה.
ארון | חדר ארונות
על הבחירה בין השניים לא ארחיב כעת, לעת עתה די לומר, כי על פתרון האחסון לספק פתרון כולל ומלא לסוגיית האחסון, על מנת למנוע 'זליגה' של פרטי ביגוד, הנעלה או כל פריט אחר אל רחבי החדר.
אם מדובר בארון, נרצה מצד אחד למקסם את גודלו, אך מן הצד השני, להשגיח שמיקומו או מימדיו לא יעיקו ויכבידו על החלל. מן הטעם הזה, רצוי, למשל, להימנע ממצב בו מיד עם הכניסה לחדר נתקלים בדופנו הצידית של ארון קיר גבוה.
כמו כן, הגישה אל פתרון האחסון צריכה להיות נוחה ונגישה. בארון עם דלתות ציר או עם מגירות, למשל, יש לקחת בחשבון את המרחק הדרוש לעצם פתיחת הדלתות/מגירות, ועליו להוסיף גם מרחק בו ניתן לעמוד.
תכנון חשמל ומערכות אקלים
גם כאן תמיכה בפעילות השינה היא המפתח. כך למשל, נדאג למתג אור מחליף או מצליב לצדי המיטה, על מנת לאפשר שליטה בתאורת החדר, מבלי לקום מן המיטה, נדאג לתאורת קריאה נוחה (רצוי כזו שלא תסנוור את השותף לחדר), לתריסים חשמליים להפעלה נוחה ולהאפלה מלאה, וכן למערכת אקלים, כגון: מיזוג אויר, חימום תת רצפתי או מאוורר תקרה, שתספק לנו את הטמפרטורה המועדפת עלינו לשינה.
דגשים לשלב הריהוט המשני וההלבשה ("סטיילינג")
שמירה על איזון | שיווי משקל (לאו דווקא סימטריה)
מחקרים רבים מראים שאנו מחווטים ברמה הגנטית להעדיף צורות סימטריות. הצורות הסימטריות נוסחות בנו תחושת ביטחון ושלווה, אולי מן הטעם שהן מסייעות לנו ליצור אשלייה של סדר והיגיון בעולם.
עם זאת, ניתן להשיג תוצאה דומה, לא רק בדרך של סימטרית שיקוף מושלמת, אלא גם בדרך של שמירה על שיווי משקל בין חפצים שונים. כך למשל, בחדרי שינה זוגיים, אני תמיד מקפידה למקם שתי שידות ושני גופי תאורה, משני צידי המיטה, אך לעיתים בוחרת שידות וגופי תאורה שונים לכל צד, על מנת לתת ביטוי גם לטעמו האישי של כל אחד מבני הזוג.
צבעוניות
צבעים הם ענין של טעם אישי, אשר על כן, כל מה שאתם אוהבים, בעקרון, הולך. עם זאת, כדאי לדעת שלצבעים יש השפעה פיזיולוגיות על הגוף שלנו. כך, למשל, צבעי האדום והצהוב הוכחו במחקרים כצבעים ממריצים, משנמצאו כגורמים להאצה בדופק ולעלייה בלחץ דם. לכן, אם המטרה היא רוגע והשראת שינה, מוטב לדבוק בגוונים משרי רוגע, כמו כחול, ירוק או סגול, או לבחור גירסה עמומה יותר של הגוונים הממריצים.
טקסטורות: טפטים וחיפויי קיר
גם כאן ההיגיון דומה: נרצה להימנע מגירוי יתר של חושינו, ולבחור בטקסטורות עדינות. לחילופין, ניתן למקם את הטפט או את חיפוי הקיר, על קיר ראש המיטה (הקיר האחורי), כך שלא יראה לעינינו בעת השהייה במיטה.
להימנע מכל גורם העלול להשרות תחושת לחץ או העקה
אם לא נעים לכם לישון מתחת לציור גדול מידות וכבד משקל, אל תתלו אחד כזה מעל לראש המיטה;
אם אתם סובלים מנטייה קלסטרופובית, ואפילו קלה, אל תמקמו ארון מעל ולצידי ראש המיטה, ואל תמקמו את המיטה בתוך נישה;
אם בלאגן עושה לכם חשק לצרוח, אל תמקמו פרטי ריהוט שיש בהם פוטנציאל להפוך לערי מקלט לבגדי יום אתמול;
מאותו טעם מומלץ להימנע מהכנסת פריטים חדים או טקסטורות מחוספסות מאוד למגע, אל תחום חדר השינה.
לשלב פריטים המשרים רכות ונעימות
וילונות ארוכים, מצעים מפנקים, שמיכות צמריריות ושטיחים.
עם זאת, הערה לגבי כיסויי מיטה וכריות נוי – למרות שיש קסם רב במראה של כריות תפוחות, הממוקמות בסדר מופתי עד כדי שני שלישים מאורך המיטה(!!), הרי שאם להודות על האמת, שבוע לתוך החיים עם כריות שכאלה, והצורך המתמיד להסירן בלילה ולסדרן מחדש בבוקר, הספיקו לי על מנת לשלח את כל ערמת הכריות המכובדת, לגלות בארצות הקור (=מחסן), והן שבות מגלותן רק לצרכי צילומים של פרוייקטים. בקיצור – בחנו היכן אתם עומדים בסוגיה הזו, ומוטב טרם הרכישה.
טיפ
דרך מהירה לשדרוג מראהו של חדר השינה היא באמצעות מצעים. זכרו כי המיטה תופסת נתח מכובד משטחו של החדר, ולכן להלבשתה יש השפעה מכרעת על מראה החלל.
ריכשו שני סטים איכותיים ומפנקים של מצעים. הקפידו שהמצעים יהיו גם נעימים למגע וגם מתאימים בעיצובם לחדר השינה (למשל: אם יש טפט צבעוני בחדר, ביחרו במצעים חלקים). כשסט אחד נמצא בשימוש, שילחו את האחר לכביסה. כך גם תמנעו מעירבוייה עיצובית של פריטים מסטים שונים, וגם תתפנקו במצעים איכותיים.
שינה ערבה!
מיכל
תגובה 1. Leave new
דוגמה לכתיבה תגובה