קטגוריות

פוסטים נוספים

אריחי ריצוף וחיפוי – איך לבחור נכון?

אחת הרכישות המשמעותיות בתהליך השיפוץ, היא רכישת אריחי הריצוף והחיפוי; רכישה שתישאר מעוגנת היטב לריצפה ולקירות, למשך שנים לא מעטות. לכן, חשוב מאוד לבצע אותה נכון ומתוך מחשבה תחילה.

הנה מספר שיקולים חשובים בבחירת אריחים:

1. התאמת האריח למשימה לשמה נבחר

לא כל האריחים נולדו זהים מבחינת חוזקם ועמידותם: יש כאלה המתאימים לחיפוי קירות בלבד, ויש כאלה המתאימים גם לריצוף; יש כאלה המתאימים לריצוף כללי, ויש כאלה המתאימים לריצוף בחדרי רחצה; יש כאלה שקלים לניקוי ולתחזוקה, ויש כאלה שפחות.
לכן, חשוב לברר את תכונות האריח טרם הרכישה.

פרמטרים עיקריים לבדיקת אריחים:

עמידות בשחיקה – כלומר כמה האריח עמיד בפני פגעי השימוש.
אריחי קרמיקה, לרבות אריחי פורצלן, מסווגים לפי עמידות בשחיקה, בדרגות שבין 0 ל-5: אריחים עם מקדם שחיקה 0 מיועדים לחיפוי קירות בלבד, בעוד שאריחים עם מקדם שחיקה 3 או 4 מתאימים גם לריצוף בבתי מגורים.

התנגדות להחלקה – אריחים מדורגים לפי מידת התנגדותם להחלקה, בין מקדם החלקה R9 ועד R13. ברחבי הבית ניתן להשתמש באריחים בעלי מקדם החלקה של לפחות R9, אך מומלץ R10. בחדרי רחצה, יש להשתמש באריחים עם מקדם R10 לפחות, ורצוי יותר!
יש לשים לב, שאריחים מזוגגים (מכוסים בשכבה דקה של זכוכית, בתהליך הקרוי 'זיגוג') או מלוטשים (שעברו ליטוש לקבלת ברק), אינם מסווגים במדד זה, על כל המשתמע מכך.
הבשורה הטובה: לחלק מהאריחים, ניתן להוסיף ציפוי 'אנטי-סליפ' כדי לעמוד בדרישות התקן, ויש לברר אפשרות זו מול הספק.

2. התאמת האריח לסגנון העיצובי שהוגדר

מגוון האריחים הקיים בשוק הוא עצום, הן מבחינת החומרים מהם הם עשויים, כגון: גרניט פורצלן, קרמיקה או בטון (ראו הרחבה בהמשך), והן מבחינת הנראות: מאריחים אחידי גוון ועד לאריחים מצויירים בשלל צבעים.
כדי להגיע לתוצאה הרמונית ונעימה לעין, חשוב לשמור על התאמה בין נראות האריח לבין הסגנון העיצובי של החלל.

כך, למשל, לחללים המעוצבים בסגנון עכשיוי או בסגנון אורבני, יתאימו מאוד אריחים בצבע אפור או אריחים דמויי בטון; לחללים המעוצבים בסגנון כפרי, יתאימו אריחים בגווני שמנת או אריחים דמויי אבן; ולחללים המעוצבים בסגנון רטרו, יתאימו אחרי טרצו או אריחים מצויירים.

בחללים עמוסים ויזואלית, מומלץ לבחור אריחים בעלי גוון אחיד, בעוד שחללים חד גוניים, יוכלו להינות מהעושר הויזואלי של אריחים בעלי דוגמה.

3. גודל האריח וצורתו

האריחים מגיעים בשלל מימדים: מאריחי ענק ועד לפסיפסים קטנטנים. למימדי האריח יש השלכות הן על קלות ההתקנה שלו ולכן גם על עלותה, והן השלכות על הכמות שיש לרכוש ממנו:
באשר לעלות – התקנת אריחים גדולים מאוד והתקנת אריחי פסיפס קטנטנים, יקרה יותר מהתקנה של אריחים בגודל סטנדרטי.
באשר לכמות – ככל שהאריח יותר גדול, כך נדרש לקחת בחשבון פחת (=שאריות חיתוך או נזק) רב יותר.

שיקול נוסף בבחירת גודל האריח הוא כמות הפוגות (המרווחים בין האריחים) שייווצרו בחלל – ככל שהאריח גדול יותר, כך יש פחות פוגות, ולמי שמעדיף מראה נקי וחלק יותר, זה בהחלט שיקול בבחירה.

חשוב לדעת: התקן מחייב יישום פוגות ברוחב של 3 מ"מ. אי עמידה בדרישה זו, כלומר יישום פוגות צרות יותר, עלולה לגרור יישום לא טוב של הרובה (החומר בו ממלאים את הפוגות) ולגרור בעיות של חדירת רטיבות אל מתחת לריצוף.

צורת האריח יכולה גם לעזור בעידון מימדי החלל. כך, למשל, בחלל צר ומאורך, ניתן ליישם אריחים ארוכים בניצב לציר הארוך של החלל, ובכך ליצור אשליית אורך גם בצירו הצר.

סוגי אריחים נפוצים:

אריחי גרניט פורצלן

הכוכב הבלתי מעורר של עולם האריחים!

'גרניט-פורצלן' הוא בכלל שם שיווקי, שהוענק לאריחים המתועשים, במטרה להלל את יתרונותיהם: חזקים כאבן גרניט (שהיא בכלל אבן טבעית, שכלל אינה חלק ממרכיבי המוצר), ואלגנטיים כפורצלן של הסרוויס של סבתא. ובואו נודה על האמת – 'גרניט פורצלן' אכן נשמע טוב יותר מ-'חרס חזק' 🙂

אריחי הגרניט פורצלן, הם למעשה, גירסה משופרת וחזקה יותר של אריחי הקרמיקה – לתערובת החרס מוספים חומרים כגון: דבקים ואגרגטים, והאריחים נצרפים בתנורי ענק בטמפרטורות גבוהות מאוד. תהליך ייצור זה מעניק להם עמידות גבוהה בפני שחיקה וכן אטימות לנוזלים.

התקנת אריחי הגרניט פורצלן היא קלה ומדוייקת, והם אינם דורשים תחזוקה מיוחדת, אם כי מומלץ שלא לנקותם בחומרי ניקוי המשאירים משקעים (חומרי הברקה או ואקס).

אריחי הגרניט פורצלן מגיעים ב-3 גמרים: מט, מבריק ולפטו (שמזכיר קצת במראה שלו קליפה של תפוז). חשוב לדעת, שהברקה המושגת בליטוש, פוגמת באטימותו של האריח, ולכן מומלץ מאוד ליישם מעליו סילר, על מנת למנוע ספיגה של כתמים.

עוד נקודה חשובה הנוגעת לכמות הרכישה: כיוון שקשה מאוד לשחזר בדיוק מוחלט את תנאי הצריפה של האריחים, הרי שאריחים שנוצרו בצריפות שונות, יהיו בעלי צבע שונה מעט זה מזה, גם אם מדובר באותו מפעל ובאותו דגם אריח בדיוק. אם בעוד מספר שנים, תצטרכו לבצע תיקונים בריצוף, ולשם כך תעשו שימוש באריח שנרכש במועד מאוחר יותר (ולפיכך נוצר בצריפה אחרת), הרי שהבדל הגוון בינו לבין הריצוף הקיים, גם אם הוא הבדל מאוד קטן, עלול להיות מאוד צורם לעין. לכן, חשוב לרכוש מראש כמות מספקת של אריחים, שתיקח בחשבון גם תיקונים ושינויים עתידיים.

אריחי קרמיקה

אריחי קרמיקה עשויים משתי שכבות: שכבת חרס, שצבעה לרוב חום אדמדם, ומכונה בשל צורתה וצבעה "ביסקוויט"; ומשכבת זיגוג, שיכולה להגיע בצבעים ובמידות ברק שונות. לכן, אריחים אלה אינם אריחי 'פול בודי' (אריחי 'גוף מלא' הם אריחים שרכיביהם זהים לכל עומקם).

אריחי הקרמיקה פחות חזקים ויותר שבירים מאריחי גרניט הפורצלן, ולרוב מתאימים לחיפוי קירות בלבד. חיתוך האריח עלול להוביל לשבירת הזיגוג, ולכן יישומם יותר מאתגר ופחות מדוייק מזה של אריחי הגרניט פורצלן. עם זאת, אריחי הקרמיקה, יפים ומגוונים ולרוב זולים יותר מאחיהם הגרניטים.

אריחי בטון

אריחי הבטון, כשמם כן הם – אריחים העשויים מבטון והם מגיעים בשלל טקסטורות, דוגמאות וצבעים.

גם באריחי בטון מבחינים בין אריחים העשויים שתי שכבות: שכבת בסיס ושכבת צבע, לבין אריחים בהם הדוגמה היא לכל עומקו של האריח (כמו, למשל, באריחים עבודת היד של חברת 'גלוסקא').

חשוב לדעת: הבטון הוא חומר סופח, ולכן יש ליישם מעליו שכבת סילר. גם עם שכבת הגנה זו, אריח הבטון אינו מומלץ לשימוש בחדרי רחצה. בשימוש חוץ, יש להביא בחשבון ספיגה של כתמים, ולהשלים באהבה עם הזדקנות האריח – זה חלק מהחן שלו!

עוד עצות מעשיות לרכישת אריחים:

  • בטרם הגיעכם לחנות, הצטיידו במידות הריצפה והקירות, אותם תרצו לרצף ולחפות.
  • זיכרו לרכוש יותר מהכמות הנדרשת למשימת הריצוף/חיפוי, לשם פחת ורזרבה.
  • ועוד מילה על 'אחרי הרכישה' – לאופן הנחת האריחים על הריצפה או הקירות חשיבות מכרעת, בעיקר כאשר משלבים יחד כמה סוגי אריחים. מומלץ להיעזר במעצבת פנים מקצועית, על מנת להכין תוכנית פריסות, אשר מורה לרצף כיצד יש ליישם את האריחים.

 

בחירה נעימה!

מיכל

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Fill out this field
Fill out this field
יש להזין אימייל תקין.